Blog

Extra panenský je olivový olej nejvyšší kvality. Musí mít příchuť čerstvých oliv a nulové vady chuti, vůně a vzhledu. Vyrábí se pouze mechanickými metodami bez použití chemikálií nebo rozpouštědel. Teplota musí být udržována na nízkých úrovních pod 30 °C, aby se zachovaly nejlepší a nejzdravější aspekty oleje.

Extra panenský olivový olej Timperio začali vyrábět prarodiče Michele a Anna Timperio v roce 1943 ze 100 let starých olivovníků Gentile Nera   – „Diamant Molise“ – v italském Colletortu. Od skromných začátků za použití prvního a jediného mlýna na olivy, který se zavázal sloužit potřebám místní komunity. V dnešní době výroba olivového oleje navazuje na přísné místní tradice. Každý farmář obvykle vlastní malý pozemek a produkuje dostatek oliv pro roční osobní spotřebu své rodiny. Metody udržitelného zemědělství jsou vysoce ceněné a používané k udržení harmonie s přírodou. To znamená, že veškerý náš olivový olej pochází ze stromů, které byly pečlivě pěstovány ve zdravé a čisté půdě s využitím postupů ekologického zemědělství. Protože farmáři konzumují své vlastní produkty, nebudou na olivovníky používat chemikálie ani pesticidy. To zaručuje bio kvalitu. Mnoho olivovníků je prastarých a některé jsou staré i stovky let.

Malebná vesnička Colletorto se nachází v srdci regionu Molise, přibližně 40 km od východního pobřeží Jaderského moře v nadmořské výšce 508 metrů s počtem obyvatel přibližně 1786.

Nefiltrovaný vs. filtrovaný extra panenský olivový olej (EVO)– jaký je rozdíl?

Často dostáváme otázku, zda je extra panenský olivový olej Timperio filtrován. Ptají se nás kuchaři a restaurace, stejně jako obchodníci, a dokonce i přátelé. Lidé, kteří se v dnešní době zajímají o zdravou výživu, přirozeně chtějí vědět, čím je Timperio tak výjimečné.

Jedním z faktorů je filtrování – nebo v případě (EVO) Timperio nefiltrování .

Jak se extra panenský olivový olej Timperio vyrábí.
V mlýně Timperio se olivy po umytí drtí a dužina prochází vysokorychlostní odstředivkou, aby se extrahoval olej. Jedná se o moderní ekvivalent staromódního lisu na olivy a je mnohem efektivnější při extrakci oleje. Vše se děje v prostředí s řízenou teplotou, které udržuje olivy a olej na nízké teplotě. V procesu se nepoužívají žádné chemikálie. Je to tak, jak to příroda zamýšlela. Olej je tak čistý, jak jen může být, obsahuje drobné částečky oliv a také trochu vody, která se vždy přirozeně vyskytuje. To vše jsou přirozené nečistoty, ale před plněním oleje do lahví je třeba je odstranit. Filtrování však není nejlepší způsob. Používá se jiná efektivnější metoda.

Co je filtrování?
Filtrace zahrnuje čerpání oleje přes vrstvy bavlny nebo velmi jemné celulózové filtry. Tím se odstraní velká většina suspendovaných částic, olej bude čistší a méně zakalený. Hlavní výhodou je, že EVO má pak delší trvanlivost, protože některé nečistoty mohou způsobit anaerobní fermentaci, která produkuje aroma a vyšší úroveň kyselosti zhruba po roce.

Má filtrování nějaký negativní vliv na olivový olej?
Aniž by to bylo příliš technické, EVO je velmi komplexní přírodní látka s okamžitě rozpoznatelnými organoleptickými vlastnostmi, jako je chuť, barva, vůně a konzistence. Je nabitý zdraví prospěšnými antioxidanty, jako jsou karotenoidy, chlorofyl a polyfenolickými sloučeninami včetně oleuropeinu, hydroxytyrosol a tyrosolu.

Filtrace odstraňuje některé z těchto prospěšných složek a pozitivních chutí. Tomu se nelze vyhnout. Ti, kteří upřednostňují filtrování, tvrdí, že ztracená množství jsou příliš malá na to, aby se to změnilo, ale v Timperio mají jiný názor. Tyto drobné částečky olivového ovoce jsou součástí toho, co dělá olivový olej tak skvěle chutným a zdravým.

Společnost Timperio vyrábí prémiový olivový olej pro znalce i svou vlastní spotřebu. Což znamená zachovat každý malý prvek, díky kterému je tento přírodní produkt tak skvělý. To je také důvod, proč používají pouze lokálně vypěstované olivy, které byly pěstovány ekologicky udržitelnými metodami předávanými z generace na generaci. Všechny tyto faktory se počítají. Každý z nich něčím přispívá k jejích skvělému olivovému oleji a nechtějí jej o žádný z těchto postupů ochudit. Naši zákazníci si zaslouží to nejlepší, co dokáží vyrobit.

Jak společnost Timperio zajistí, že v jejích EVO nejsou žádné nežádoucí nečistoty?
V Timperio věří ve vytvoření toho nejlepšího a nejchutnějšího EVO, jaké mohou. Proto svůj olej nefiltrují, ale dávají přednost přirozenější metodě. Společnost Timperio používá to, čemu se říká dvoufázové stáčení nebo dekantování. V zásadě nechají olej uležet dva až tři měsíce v různě velkých nerezových vanách nebo silech. Všechny nečistoty pomalu klesají ke dnu a tvoří vrstvu sedimentu. Poté přečerpají pouze čistý olej do provizorních záchytných sil nebo kádí, zatímco hlavní kádě jsou důkladně vyčištěny a dezinfikovány. Poté olej přemístí zpět do původních sil. Vše se děje v důkladně čistém a kontrolovaném prostředí s nejvyššími hygienickými standardy. Cílem tohoto postupu je zajistit, aby EVO neobsahoval žádné nečistoty, které mohou nést nežádoucí zápach. Proto chtějí zajistit, aby si EVO zachovalo své přirozené a velmi atraktivní aroma.

 

Zpět do obchodu